آنزیم ها- دیباچه‌ای کاربردی بر ساختار، مکانیزم و تحلیل داده‌ها

آنزیم‌ها:دیباچه‌ای کاربردی بر ساختار، مکانیزم و تحلیل داده‌ها

نویسنده: رابرت ای. کوپلند

ترجمه دکتر سید امید رعنایی سیادت  و کاوه نیکنام

هنوز نیز اهمیت اصل اساسی بیولوژی مولکولی پابرجاست و هنوز هم پروتئین به عنوان یکی از اصلی­ترین عوامل تأثیرگذار و مهم در بروز و ظهور تمامی خصلت­های سلول حائز اهمیت است. پروتئین­ها از حوزه­های علوم نظری زیست‌شناسی مانند بیوانفورماتیک گرفته تا مهم‌ترین زمینه­های کاربردی مانند تولید آنزیم­های صنعتی، واکسن­ها، داروهای نوترکیب، آنتی­بادی­های منوکلونال و بسیاری از موارد دیگر اهمیت فراوانی دارند. در این کتاب به مبحث آنزیم‌ها پرداخته‌ شده است. بی‌تردید آنزیم‌ها به دلیل تنوع و اهمیت کاربرد، از دیرباز در مرکز توجه محققان حوزه­های گوناگون علوم زیستی بوده است. در کتاب حاضر، اصول اولیۀ کارکرد و سینیتیک آنزیم­ها به زبان ساده شرح داده شده است؛ لذا می‌تواند منبع خوبی برای دانشجویان علوم زیستی در سطوح گوناگون باشد.

مترجمان کتاب کوشید‌ه‌اند تا سرشتِ مقدماتی ­بودنِ کتاب حفظ­ شود. کتاب­های پیشرفتۀ عالی‌ای در زمینۀ کاتالیز، مکانیزم‌های آنزیمی و سینیتیک آنزیمی موجود است، ولی سطحِ آنها اغلب تازه­کاران را می­ترساند. بنابراین، این کتاب می­خواهد برای تازه­کارانِ زمینۀ آنزیم‌شناسی ابزاری فراهم‌کند تا فهمی منطقی از این علم و روش‌های آزمایشگاهی آن به‌دست‌آورند و بتوانند پژوهشِ آزمایشگاهی با آنزیم‌ها را آغاز کنند.

در تلاش برای فراهم‌کردنِ مقدمه­ای متعادل دربارۀ آنزیم‌ها در قالبِ یک جلد کتابِ خواندنی، ناگزیر به برخی مطالب­ به شکلِ سطحی­تر پرداخته‌ شده است، زیرا در چنین کتابی پرداختنِ جامع به زمینه­ای گسترده چون آنزیم‌شناسی ناممکن است. امید است مرجع­ها و منبع‌های آورده‌شده راه را برای خوانندۀ علاقه‌مند به مطالعۀ ژرف­تر در زمینه­های تخصصی‌تر هموار کند. در کل، هدفِ این کتاب راه­اندازی خواننده در آزمایشگاه و نیز ذهن او دربارۀ آنزیم‌هاست. این کتاب روش‌هایی کافی برای آزمایش و کار با داده‌ها فراهم‌ کرده ‌است تا به کمک­شان بتوان طراحی و انجامِ آزمایش با آنزیم‌ها را آغازکرد، که همزمان چارچوبی تئوری برای فهمِ بنیادِ کارهای آزمایشگاهی نیز فراهم‌می‌کند. فرای این، اگر این اثر بتواند پلکانی برای رسیدنِ خواننده به فهم و پژوهشِ ژرف­تر در آنزیم­شناسی باشد، به هدفش رسیده ‌است.

رابر ای. کوپلند
امید رعنایی سیادت - کاوه نیکنام