به گزارش مرکز نشر آثار علمی دانشگاه و ستاد خبری سیودومین دورۀ هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، آیین اختتامیۀ ششمین جشنوارۀ ملی نشر دانشگاهی عصر پنجشنبه (اول آذر ۱۴۰۳) در دانشگاه تهران برگزار شد.
جشنواره ملی نشر دانشگاهی با محوریت سه برنامه، شامل پنجمین دورۀ انتخاب کتاب برگزیدۀ دانشگاهی با هدف حمایت از تولید علم و انتشار آثار موثر در توسعه علمی کشور و طبق وظایف مصرّح در اساسنامه، همایش تخصصی حوزه نشر و دوازدهمین نمایشگاه کتاب تخصصی دانشگاهی در آبان ماه برگزار گردید.
در مراسم اختتامیۀ جشنوارۀ ملی نشر دانشگاهی، پس از سخنرانی عبدالحسین کلانتری، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در خصوص کتاب و کتابت، به اهمیت نقش ناشران دانشگاهی در پیشرفت دانش کشور نیز اشاره شد: اگر تحول و رشدی در علم داریم و توانستهایم افقهای بالایی را منطقه و جهان ثبت کنیم، باید بدانیم که جهش علمی ایران و رتبههای برتری که کسب کرده ناشی از تلاشها و زحمات ناشران دانشگاهی، در کنار مؤلفان، محققان و پژوهشگران است.
دکتر سید عباس حسینی نیک، رئیس هیاتمدیره انجمن ناشران دانشگاهی نیز در ادامه این نشست گفت: حدود ۲۰ سال است که انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی فعالیت میکند و در آن در خدمت ۱۹۰ ناشر خصوصی و دولتی هستیم. هدف مهم و اصلی انجمن نیز ایجاد زیرساخت توسعه علمی کشور است و ایجاد ارتباط بین ناشران و دانشگاههای داخلی و خارجی از وظایف انجام بوده که تا پیش از افزایش تحریمها انجام میشده و امیدوارم این پل ارتباطی مجدداً ایجاد شود.
وی افزود: بررسیها و داوری در جشنواره نشر دانشگاهی کاملاً خصوصی و علمی انجام میشود و هیچگونه ملاحظات سیاسی و موارد دیگری که شاید در برخی جشنوارههای دیگر رخ دهد، در این جشنواره انجام نشده و نمیشود. همچنین باید اشاره کرد که مرجعیت این جشنواره توسط دولت پذیرفته شده و کتابهایی که در این جشنواره برگزیده میشوند معمولاً به عنوان کتاب سال نیز انتخاب شده و جایزه کتاب سال را هم کسب میکنند.
کاظم آرمانپور، مدیر مسئول انجمن ناشران دانشگاهی نیز در بخش دیگری از این مراسم بیان کرد: طی فراخوان امسال، ۱۹۹ عنوان کتاب از ۶۹ ناشر خصوصی و دولتی دریافت و تقسیمبندی شد که بر اساس آن نسبت به سال گذشته حدود ۱۸ درصد افزایش پیدا کرده بود. آثار رسیده طی چهار مرحله و بر اساس معیارهای نوآوری، اهمیت و ضرورت، توسعه و ترویج، تحلیل داده و مسئلهمحوری، شیوه نگارش، ویرایش و قواعد دستوری، انسجام مطالب و نتیجهگیری، رعایت حقوق مالکیت فکری، تعریف اصطلاحات، نمایه و ارجاعات، کیفیت ارائه اثر از نظر تولید فنی و چاپ و صحافی ارزیابی شدند.
وی افزود: به سبب وجود نداشتن حق کپیرایت کتابهای ترجمه به مراحل نهایی راه نیافتند. آثار تالیفی در چند نوبت بررسی و پس از امتیازبندی به کمیته انتخاب ارجاع شدند و کمیته انتخاب بر اساس نظرات داوران تخصصی، در نهایت ۱۱ عنوان کتاب در ردههای علوم فنی و کاربردی، پزشکی، کشاورزی، فلسفه و روانشناسی، علوم اجتماعی و حقوق و مدیریت، علوم محض، هنر و معماری، دین و زبان و ادبیات را به عنوان آثار برتر معرفی کرد.
کتاب «فرهنگنامۀ بزرگ قرآنی- جلد ششم: سورۀ قمر – سورۀ ناس» اثر جناب آقای دکتر علی رواقی (انتشارات دانشگاه شهید بهشتی) یکی از آثار برگزیده در این جشنواره بود.
امید است همواره شاهد موفقیتهای بیشتر این مرکز در تمام عرصههای ملی و بینالمللی باشیم.