مقدمهای بر مدلسازی ساختاری در ژئومکانیک
نوشتۀ: الکساندر اِم. پوزرین
ترجمۀ: دکتر محمودرضا شیراوند، دکتر علی نورزاد
چاپ اول: 1399، 364 صفحۀ وزیری، قیمت: 550.000 ریال
دانش بشر در زمینۀ مهندسی، شاهد تغییرات شگرفی در چند دهۀ اخیر بوده است. مکانیک محیطهای پیوسته و روابط ساختاری در مدلسازی خاکها، ابزار لازم و ضروریِ تحقیق درزمینههای گوناگون، ازجمله مهندسی عمران و بهخصوص مهندسی ژئوتکنیک است. بهرغم کلاسیکبودن بسیاری از مباحث مکانیک محیطهای پیوسته در رشتۀ مهندسی عمران، بسیاری از جنبههای ترمودینامیکی و کاربردیِ تئوریهای مختلف در مدلسازی رفتاری خاکها، بسیار پیچیده و دشوار است و به توصیف ساده و قابلفهمی نیاز دارد. در ترجمۀ این کتاب، چنین رویکردی مدنظر قرار گرفته و سعی شده است ضمن وفاداری به اصل متن، از هرگونه دخل و تصرف نابهجا پرهیز شود.
این کتاب براساسِ مباحث درسیِ ارائهشده در پانزده سال اخیر در دانشگاههای جرجیاتک (آتلانتا)، یو.پی.سی (بارسلونا) و ای.تی.اچ (زوریخ) تهیه شده است. هدف این مباحث، ایجاد پلی برای پُرکردنِ خلأ موجود بین درسهای تحصیلات تکمیلی در ژئومکانیک و مدلسازی عددی در ژئوتکنیک است.
این کتاب، مقدماتی است و ادعای کاملبودن و بیان همۀ موضوعات مرتبط با توسعۀ دینامیکیِ مدلسازی عددی و ساختاری خاکها را ندارد و هدف رسیدن به فهمی ساده از روشهای مکانیک محیطهای پیوستۀ مرسوم، با هدفِ رسیدن به مدلسازی ساختاری بهعنوان زیربنای کاوش تئوریهای پیشرفتهتر است. ویژگی مهم دیگرِ این کتاب، تلاش برای اکتشاف سازگاری ترمومکانیکیِ تمام مدلهای ساختاریِ ارائهشده برمبنای یک روش ساده و سیستماتیک است.
بهطورکلی، این کتاب، از سه بخش اصلی تشکیل شده است: در بخش اول، مکانیک محیطهای پیوسته معرفی میشود. بخش دوم به مدلسازی رفتار خاک برگشتپذیر و بخش سوم به مدلسازی رفتار خاک برگشتناپذیر میپردازد. در این کتاب، ترکیب بسیار مناسبی از مطالب کلاسیک و جدید، در تئوری مکانیک محیطهای پیوسته و نحوۀ مدلسازیِ رفتار خاکها که برای انجام تحلیل در نرمافزارهای مختلف اجزا محدود و تفاضل محدود لازم است، بهصورت کاربردی ارائه شده است.
این کتاب میتواند مرجعی مفید، هم برای محققان و هم برای مهندسان ژئوتکنیک باشد و مباحث درسیِ موردنیاز را در سطوح مختلف دانشگاهی و تحصیلات تکمیلی عرضه کند.