مجموعه پیشنشستها (در یک مجلد) و مجموعه مقالات نخستین همایش بینالمللی اخلاق، الهیات و بلایای فراگیر با محوریت بیماری کرونا (در سه مجلد- جلد اول: کرونا و مسایل اخلاقی، جلد دوم: کرونا و مسایل الهیاتی، جلد سوم: کرونا و مسایل میان رشتهای) برای نخستین بار در سال 1401 به کوشش استادان دانشکده الهیات و ادیان و بهصورت الکترونیکی توسط انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شد.
با شیوع وسیع و سریع پاندمی کرونا و پیامدهای چند جانبۀ آن در عرصههای مختلف، مراکز علمی و دانشگاهی تلاش کردند تا با بررسی و شناسایی مهمترين مسائل و چالشهای اخلاقي، الهياتي، فرهنگي، سياسي و اقتصادي کرونا و ارائۀ راهکارهایی برای آنها، در نهایت، به رفع مشکلات کشور و بازگرداندن آرامش، امید و نشاط به آحاد مردم کمک کنند.
بلای عالمگیر کرونا با پیامدهای گسترده و پیچیدهاش برای لایههای مختلف زندگی، احساس مسئولیت سنگینی را در نهادهای علمی و دانشگاهی و همچنین، نخبگان حوزوي برانگیخت تا بهصورت علمی، دقیق و عمیق برای حل مسائل پیشآمده و کاستن پیامدهای آن، به هماندیشی و تبادل نظر بپردازند.
در همین راستا، دانشکده الهیات و ادیان دانشگاه شهید بهشتی همايش بينالمللي «اخلاق، الهيات و بلاياي فراگير (با محوریت کرونا)» را در شهریور ماه 1399 برگزار نمود تا به سهم خود، به شناسایی و تبيين مهمترين مسائل و چالش های اخلاقي، الهياتي، فرهنگي، سياسي و اقتصادي کرونا و ارائه راهکارهایی برای آنها و در نهایت، به بازگرداندن آرامش، امید و نشاط به آحاد مردم کمک کند.
همایش بینالمللی مذکور با مشارکت علمی بیست نهاد علمی، دانشگاهی و حوزوی و با ارائۀ مقالات ارزشمندی از اندیشمندان داخل و خارج از کشور در محورهای متعددی برگزار و سپس، به جهت بهرهمندی بیشتر از نتایج این تلاش علمی جمعی، مجموعه مقالات این همایش، در قالب مجموعۀ سه جلدی منتشر شد و در اختیار علاقمندان و اندیشمندان قرار گرفت.
جلد اول شامل مقالاتی است که در قالب سه فصل: «کرونا و مسائل اخلاق پزشکی»، «کرونا و مسائل اخلاق سیاسی» و «کرونا و مسائل اخلاق دینی و اخلاق فلسفی» تنظیم و ارائه شده است.
مقالات ارائه شده در جلد دوم نیز در قالب دو فصل: «کرونا و زیست مؤمنانه هنگام بلایای فراگیر» و « کرونا و مسائل نظری الهیاتی- فلسفی» در اختیار علاقمندان قرار گرفته اند.
جلد سوم نیز در قالب دو فصل تنظیم شده است. در فصلی از کتاب، مقالاتی در باب «کرونا؛ مسائل میان رشتهای و پیامدهای اجتماعی و اقتصادی» ارائه شده و سپس مقالات بینالمللی همایش در فصل پایانی کتاب مطرح شده اند.
همچنین، در حاشیه این همايش بينالمللي، 11 پیشنشست علمی مختلف نیز با مشارکت اندیشمندانی از ایران و جهان برگزار شد تا از يك سو تبيين روشني از مهمترين مسائل و چالشهاي جديد اخلاقی و الهیاتی ناشي از پاندمی كرونا ارائه دهد و از سويي ديگر زمینهای را برای بیان ایدهها و نظریههای علمی برای اندیشوران و صاحب نظران حوزوی و دانشگاهی و در نتیجه، محتوايي درخور براي نهادهاي مختلف علمي و اجرايي كشور فراهم سازد. حاصل این پیش نشستها در قالب یک کتاب تدوین شده و در اختیار اندیشمندان و علاقمندان قرار گرفته است.
در بخش اول کتاب، پیام آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی به همایش بينالمللي «اخلاق، الهيات و بلاياي فراگير (با محوریت کرونا)» و همچنین، سخنرانیهای ارزشمندی که توسط آیتالله سیدمصطفی محقق داماد، دکتر غلامرضا اعوانی، دکتر محسن جوادی، دکتر جمیله علمالهدی، پروفسور محمد لگنهاوزن و دکتر نعیمه پورمحمدی در افتتاحیه همایش ارائه شد، در اختیار علاقمندان قرار گرفته است. سپس در بخش دوم کتاب، متن 11 پیش نشست همایش ارائه شده اند.
امید است این مجموعه زمینه ارتقاء سطح سلامت کیفی جامعه را در ابعاد مختلف علمی ـ فرهنگی فراهم ساخته و منعکسکننده ایدهها و نظریههای اهالی قلم و فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی باشد.