صفحه اصلی
کتاب «سیستم‌های تبادل یون: مبانی، طراحی، بهره‌برداری، کاربردها، مشکلات و راه‌حل‌ها (جلد سوم شیمی نیروگاه) منتشر شد.
  • 320 بازدید

«سیستم‌های تبادل یون: مبانی، طراحی، بهره‌برداری، کاربردها، مشکلات و راه‌حل‌ها» کتاب سوم از مجموعه کتاب‌های شیمی نیروگاه، تالیف علی زارعی تل‌آباد، مربی بازنشته دانشکده مهندسی مکانیک و انرژی دانشگاه شهید بهشتی، منتشر شد. این کتاب برای نخستین بار در سال 1403، در 772 صفحه، در قطع وزیری و در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده است و با قیمت 4.620.000 ریال عرضه می‌شود.

مطالب مندرج در مجموعه کتاب‌های شیمی نیروگاه فقط به صنعت نیروگاه اختصاص ندارند، بلکه به هر صنعتی که در آن عامل یا عواملی مانند آب، بخار، گاز حاصل احتراق، مواد فلزی و غیرفلزی، گازهای خورنده، هوا و غیره در تماس با یکدیگر قرار داشته باشند مرتبط‌اند. در صنعت نیروگاه، به دلیل شرایط خاص عملکرد نیروگاه‌ها، مشکلات نیز خاص و بغرنج‌اند و پیشرفته‌‌‌‌‌‌ترین فنّاوری‌‌ها برای حل آن‌ها به کار گرفته می‌شوند، در واقع تقریباً مهم‌ترین مسائل صنایع کوچک و بزرگ و گسترده‌ترین راه‌حل‌ها، زیرمجموعه‌ای از مطالب شیمی نیروگاه به ‌شمار می‌آیند و شیمی نیروگاه در بالاترین سطح آن‌ها را پوشش می‌دهد. در نظر است مجموعه کتاب‌های شیمی نیروگاه، موضوع‌ها، مشکلات و کنترل آن‌ها در سیستم‌های خنک‌کننده؛ سیستم‌های مولد بخار؛ رزین‌های معاوضه یون؛ اسمز معکوس روش‌های کنترل شیمیایی؛ پالایش بخار چگالیده تمیزسازی فیزیکی و شیمیایی؛ سوخت‌ها و روغن‌ها؛ اصول شیمیایی کاربردی در شیمی نیروگاه و فرهنگ اصطلاحات شیمی نیروگاه را شامل شود. کدام صنعت کوچک و بزرگ است که با یک یا دو مورد از این موضوع‌ها یا شاید با همه آن‌ها دست‌به‌گریبان نباشد و به‌دنبال راه حل نگردد؟
در هر کتاب از مجموعه کتاب‌های شیمی نیروگاه، درباره یک موضوع، به‌طور مستند، از زوایا و دیدگاه‌های گوناگون بحث می‌شود تا شناختی نسبتاً جامع از آن موضوع، مسائل مبتلابه و روش‌های کنترل آن‌ به دست آید.
پیش‌تر، اولین کتابِ این مجموعه با عنوان رسوب‌گذاری، خوردگی و میکروارگانیسم‌ها در سیستم‌های آب خنک‌کننده در 1394 و دومین کتاب با عنوان رسوب و خوردگی در سیستم‌های مولد بخار و روش‌های کنترل آن‌ها در 1396 در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی به چاپ رسیده‌اند.
سومین کتابِ این مجموعه یعنی سیستم‌های تبادل یون: مبانی، طراحی، بهره‌برداری، کاربردها، مشکلات و راه‌حل‌ها در دو بخش و چهارده فصل پیکره‌بندی شده است. بخش نخست (فصل اول تا هشتم) به انواع روش‌های درمان آب خام تا وارد شدن آن به واحد رزین‌های معاوضه یون اختصاص دارد. در بخش دوم (فصل نهم تا چهاردهم)، مؤلف به مباحث ساختمان شیمیایی، خواص فیزیکی و شیمیایی، فرایندهای معاوضه یون، شیوه بهره‌برداری، مشکلات حاصله، و روش‌های پیشگیری، درمان و تمیزسازی شیمیایی رزین‌های معاوضه یون از دیدگاه‌های گوناگون می‌پردازد و می‌کوشد تا اهمیت موضوع سیستم‌های رزین‌های معاوضه یون و کاربرد گسترده ‌آن‌ها در نیروگاه‌ها و صنایع مختلف کوچک و بزرگِ به‌کارگیرنده این رزین‌ها را برای تمامی فعّالان و دست‌اندرکاران این سیستم‌‌‌‌‌‌‌ها روشن کند. ازاین‌رو، روش‌های کنترل ارائه‌شده در کتاب را می‌توان الگوهای نمونه‌‌ای در نظر گرفت که به کاربران در حل مشکلاتشان یاری می‌رسانند.

دانشجویان و علاقه‌مندان می‌توانند برای خرید این کتاب به دفتر فروش مرکز نشر آثار علمی دانشگاه شهید بهشتی واقع در ساختمان فنّاوری اطلاعات (IT)، طبقه همکف مراجعه کنند یا ازطریق وبگاه این مرکز برخط سفارش دهند. همچنین خرید فایل الکترونیک کتاب نیز از وبگاه «فیدیبو» و «طاقچه» امکان‌پذیر است.

افزودن نظرات