کتاب طراحی نور در معماری تألیف زهراسادات زمردیان، استادیار؛ محمد تحصیلدوست، دانشیار و سیده نسترن سیدشفوی دانشآموختۀ دکتری دانشکدۀ معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی، منتشر شد. این کتاب برای نخستین بار در سال 1403، در 344 صفحه، در قطع وزیری و در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شده است و با قیمت 2.060.000 ریال عرضه میشود.
بنیادیترین هدف طراحی معماری ترکیب بهینۀ کارایی و کیفیت است. کارایی از وجوهی مانند تمهید امنیت و سلامت، تأمین کارکردهای متنوع فضا و نظایر آن آغاز میشود و کیفیت تعبیر کمّی و کیفی از چگونگی تحقق نیازها و ترجیحات کاربران و مخاطبان است. تنوع و پیچیدگی خواستهها و ترجیحات مخاطبانِ فضا روزافزون و گاه متضاد است. فارغ از اینکه طراحی باید پاسخگوی تأمین نیاز امروز باشد، پرهیز از مصائب نسلهای آینده نیز در تعهد آن است و این موضوع مسئولیت طراح را سنگینتر میکند.
نخستین قانون تاریخ معماری به حق آسمان و موضوع نور مربوط است. نور و بهویژه نور روز علاوه بر تأثیر عملکردی و انرژی و کیفیت محیط، تأثیر غیربصری بر موضوع سلامت روان و آسایش فرد دارد، چراکه بیشترین ساعات زندگی در قرن حاضر در فضاهای داخلی میگذرد.
نگاه سنتی طراحی مبتنی بر برداشت شخصی و کلیگوییهای نهچندان دقیق از دانستههایی بود که گرچه بعضاً حاصل تجربۀ طراح بودند، اما دقت و شاخص و ابزاری برای ارزیابی نداشتند. بهطبع با پیشرفت علوم و توسعۀ ابزارهای گوناگون، بهویژه نرمافزارهای طراحی، دگرگونیهای جدی حاصل شد، تا آنجا که امروزه لازمۀ طراحی معماری دانش طراحی نور و لازمۀ طراحی نور تسلط به دانش آن است.
نویسندگان در کتاب طراحی نور در معماری، ضمن مرور مبانی نظری این دانش، پارامترها، تأثیرها، شاخصها، و ابزارهای آن را در پنج فصل معرفی میکنند تا مخاطب بتواند، در هر مرحله از مسیر با آگاهی از نتایج تصمیمگیریهای خود، طراحی معماری را دقیق و قاطع پیش ببَرد یا آن را به طراح مشاوره ارائه دهد.
این اثر حاصل تحقیقات همهجانبه و روزآمدی است که نویسندگان در چند سال گذشته به انجام رسانیده یا در فرایند طراحی و تدریس آزمودهاند و کوشیدهاند تا علاوه بر معرفی نمونهای از آخرین تحقیقات و یافتههای موضوع، محتوای لازم برای ارتقا و اعتلای دانش مخاطب پس از مطالعۀ کتاب فراهم شود و معماران، طراحان روشنایی و متخصصان علوم ساختمان از آن بهرهمند شوند.
دانشجویان و علاقهمندان میتوانند برای خرید این کتاب به دفتر فروش مرکز نشر آثار علمی دانشگاه شهید بهشتی واقع در ساختمان فنّاوری اطلاعات (IT)، طبقۀ همکف مراجعه کنند یا ازطریق وبگاه این مرکز برخط سفارش دهند. همچنین خرید فایل الکترونیک کتاب نیز از وبگاه «فیدیبو» و «طاقچه» امکانپذیر است.